dinsdag 29 juli 2008

Chemie!

Vandaag was het woord aan de scheikunde. Mike bleek weer een andere (positieve) mal gemaakt te hebben, met een dikbeniger PI. Die mal wilden we vandaag vullen met siliconenrubber.

Omdat het gebruikte product duur is (zo'n EUR 50 voor één siliconenmal!) was het van groot belang om vooraf zo nauwkeurig mogelijk het benodige volume te bepalen. We vulden de gaten rond de PI met gierst (jawel! vanavond couscous op tafel) en vervolgens goten we de gierst in een plastic container. Met een stukje tape aan de buitenkant gaven we aan tot hoe hoog de gierst kwam. Tot die hoogte vulden we container vervolgens met deel A van de siliconenrubber.

Het siliconenrubber onstaat uit de chemische reactie tussen twee componenten: A en B. A is een dikvloeibare substantie, B een (rode) vloeistof. Ze moesten gemengd worden in de verhouding 10 : 1.

Die verhouding was trouwens een verhouding van gewichten, dus er moest nog een (keuken)weegschaaltje aan te pas komen. We gingen toen aan het mengen (10 minuten?), met een stevige plastic staaf, totdat de kleur homogeen was.

Op internet hadden we gelezen dat je de siliconenrubber het beste van enige hoogte in de mal zou kunnen laten stromen. Dit om luchtbellen in de substantie te voorkomen. Mike bracht gelukkig het geduld hiervoor op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten